Vernauwingen van de slagader naar de hersenen kan op twee manieren behandeld worden.
- Bij een klassieke carotisendarterectomie wordt via een sneetje in de hals de halsslagader opgezocht. Deze wordt vervolgens opengemaakt en de plaque wordt uit het vat verwijderd. Soms wordt het bloedvat gesloten met een verbredende patch om vernauwing tegen te gaan. De huid wordt met een verteerbaar draadje gesloten.
De ingreep duurt ongeveer een uur en wordt uitgevoerd onder narcose. Na de ingreep overnacht de patiënt minimum 1 nacht op de dienst intensieve zorgen om de bloeddruk en neurologisch status van dicht bij te kunnen volgen. Eveneens zal er een drainagebuisje in de hals vertrekken dat ongeveer 1 dag aanwezig zal blijven. De totale hospitalisatie is een 3-tal dagen.
Soms zien we bij deze ingreep complicaties in de vorm van een TIA of CVA, wanneer er stukjes van de plaque naar de hersenen gestuwd worden. De kans op deze complicaties is echter kleiner dan 3%. - Een vernauwing ter hoogte van de halsslagader kan ook op endovasculaire manier behandeld worden. (zie ook endovasculaire behandeling van de benen). Hierbij wordt steeds een stent geplaatst. De ingreep gebeurt via een prik in de lies. Aangezien de mutualiteiten het materiaal voor deze ingreep niet terugbetalen, zal deze ingreep dan ook alleen uitgevoerd worden in specifieke gevallen zoals na bestraling in de hals of wanneer om andere reden een ingreep niet veilig uitgevoerd kan worden.
- Deze ingreep wordt onder narcose uitgevoerd en zal een uur duren. De complicatie zijn dezelfde als bij een klassieke carotisendarterectomie, zoals TIA en CVA. Ter extra bescherming tegen de klontertjes kan tijdens de ingreep een filter in het bloedvat geplaatst worden.
Na de ingreep overnacht de patiënt minimum 1 nacht op de dienst intensieve zorgen om de bloeddruk en neurologisch status van dicht bij te kunnen volgen. De totale hospitalisatie is een 2-tal dagen.