Slagaders zorgen er voor dat het bloed van het hart naar de organen en de ledematen gestuurd wordt om deze te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.
Waneer er een verdikking in de slagaderwand optreed, zal deze voor een vernauwing aan de binnenzijde van het bloedvat zorgen Hierdoor kan er minder bloed passeren. Deze verdikking bestaat voornamelijk uit vet, cholesterol en calcium en wordt atherosclerose genoemd. Het ontstaan van deze plaques wordt veroorzaakt door roken, slecht geregelde suikerziekte, te hoge cholesterol, hoge bloeddruk en erfelijkheid.
Wanneer er ter hoogte van een slagader een zakvormige verbreding optreed, spreken we van een aneurysma. Doordat de bloedvatwand van een aneurysma erg dun is, is er kans dat het bloedvat zal springen of scheuren wat tot een inwendige bloeding zal leiden.

Slagaders in de benen

Vernauwingen of zelfs blokkades (occlusie) in de bloedvaten naar de benen, kunnen wisselende klachten geven. Sommige mensen ervaren geen hinder, terwijl anderen pijn en krampen krijgen in de benen bij stappen (etalagebenen, claudicatio). Wanneer de vernauwingen meer uitgesproken zijn, kan ook nachtelijke pijn in de benen optreden, naast wonden op de voeten en enkels die maar niet willen genezen.
Bij plots optreden van een volledige verstopping van een bloedvat door trombose of embool, ontstaan plots uitgesproken klachten. Dit is een medische urgentie.

Lees meer over de behandeling.

Slagaders naar de hersenen

Het bloed wordt naar onze hersenen gestuurd via 4 bloedvaten. Twee kleinere bloedvaten ter hoogte van de nekwervels en 2 grote vaten ter hoogte van de hals. Halverwege de hals splitst dit bloedvat in een tak die naar de hersenen zal gaan en een tak die voor de bevloeiing van het aangezicht zorgt. Ter hoogte van deze splitsing treed vaak atherosclerose op, waardoor het bloedvat naar de hersenen vernauwd wordt.
Ter hoogte van deze vernauwing kunnen kleine bloedklontertjes ontstaan, of er kunnen stukjes van deze plaque afbreken. Deze zullen met de stroming mee naar de hersenen gestuwd worden waar ze voor voor een TIA (transiënt ischemic attack) of CVA (cerebrovasculair accident) kunnen zorgen. Deze uit zich door bijvoorbeeld een afhangende mondhoek, gezichtsverlies, woordvindingsstoornissen, krachtverlies of gevoelsstoorinissen in een arm of been, ed. Bij een TIA zijn deze klachten van voorbijgaande aard. Bij een CVA is de schade blijvend.

Lees meer over de behandeling.

Buikslagader

De buikslagader, ook wel aorta genoemd, is de grote slagader die uit het hart komt en via de borstkast naar de buik loopt. In de buik geeft hij aftakkingen voor de verschillende organen. Ter hoogte van de navel splitst deze buikslagader in twee takken, die naar de benen zullen gaan.
In de buikslagader kunnen ook vernauwingen door atherosclerose optreden, dit is echter minder frequent.
Een vaker voorkomend probleem ter hoogte van de aorta is een zakvormige verbreding, aneurysma genoemd. Deze ontstaat door een verzwakking in de bloedvatwand. Wanneer de doormeter van het bloedvat toeneemt, neemt ook de kans op een spontane scheur of ruptuur op. Bij hoge bloeddruk neemt de kans hiertoe nog verder toe.
Wanneer de doormeter bij vrouwen 5cm en bij mannen 5,5cm bedraagt, moeten we overgaan tot een heelkundige ingreep, omdat de kans op een spontane scheur dan te groot wordt.
Vaak is er sprake van een erfelijke factor bij het ontstaan van een aneurysma. Familiale genetische screening kan dan aangewezen zijn.

Lees meer over de behandeling.